Spørgsmål og svar

Her kan du få hurtigt svar på nogle af de hyppigste spørgsmål om droneflyvning i Danmark.

Find dit relevante emne til højre i menuen eller brug søgefunktionen til at finde det relevante emne for dig.

Klik på spørgsmålet nedenfor for at få svaret udfoldet.

Spørgsmål om dronecertifikater

Dronecertifikater erhverves ved beståelse af online-teoriprøve for det teoretiske certifikat A1/A3 og kompetencecertifikatet A2 efter gennemført selvtræning.

Du kan læse om dronecertifikatet her.

Et europæisk dronecertifikat er gældende i fem år fra udstedelsen, eller indtil dette evt. annulleres af myndigheden.

Du skal forlænge certifikatet hvert femte år. Fjernpiloten skal gå op til en supplerende prøve for at forlænge certifikatet hos den kompetente myndighed eller hos en prøveenhed, som myndigheden har udpeget. Prøven er en multiple-choice prøve med mindst 40 spørgsmål. Prøven skal besvares inden for en fastsat tidsfrist, som fastsættes af Trafikstyrelsen.

Nej. Fra 1. januar 2022 er det ikke længere tilladt at flyve med sit dronebevis. Dit dronebevis er dog blevet konverteret til et europæisk dronecertifikat, og det er dette, du skal have med dig fremover, når du flyver med drone. Har du ikke modtaget er dronecertifikat, bedes du sende en e-mail til info@trafikstyrelsen.dk[EOE1] 

Nej, dit dronetegn mistede sin gyldighed d. 31. december 2021, og vil ikke blive konverteret til et dronecertifikat. Hvis du derfor vil fortsætte med at flyve drone, skal du tage et europæisk dronecertifikat

Ja, alle europæiske borgere med dronecertifikat og borgere fra tredjelande med europæisk dronecertifikat må flyve i Danmark. Nationale regler for forsikring, privatlivets fred og no-fly-zoner gælder for alle, der opererer droner i den åbne kategori i Danmark.

For alle droner over 249 gram, skal du som minimum have et A1/A3-certifikat, der er et bevis for teoretisk viden. Alt afhængigt af vægteb på din drone og hvorvidt den er C-mærket, er det også muligt, at du skal have et A2-certifikat. Du kan læse mere her og tage en guide.

Hvis din drone er C2-mærket, vil du skulle bruge A2-certifikat. Reglerne for A2, er bl.a. 20 meters afstand fra uvedkommende, og man aldrig på flyve over personforsamlinger. Læs mere her.

En drone betragtes som et legetøj, når det overholder direktiv 2009/48 / EF om legetøjssikkerhed og er målrettet børn under 14 år, og når der medfølger en erklæring om, at dronen overholder kravene i direktiv 2009/48/EF.

Det skal fremgå i brugermanualen og/eller på emballagen, hvis der er tale om en legetøjsdrone. Hvis producenten har mærket emballagen med f.eks.  “ikke egnet til børn under 14 år” – så er dronen ikke legetøj. 

Legetøjsdroner er ofte droner, som ikke har sensorer (f.eks. kamera) og vejer under 250 gram.

Du behøver ikke et certifikat til legetøjsdroner.

Spørgsmål om droneregistrering

Spørgsmål til c-mærket og Legacy og hjemmebyggede droner

Dækker droneflyvninger, hvor der er lav risiko for, at tredjemand kommer til skade, såsom fotografering, landopmåling og rekreativ flyvning med mere. Al flyvning i den åbne kategori skal foregå indenfor fjernpilotens synsvidde. Denne kategori vil omfatte størstedelen af de droneoperationer, som udføres på nuværende tidspunkt, det vil sige rekreativ flyvning samt simple operationer som fotografering, videooptagelse, landopmåling etc.

Regler for droneflyvning i den åbne kategori:

  • Max. flyve 120 meter over jordniveau/terræn
  • Hold sikkerhedsafstand på 1:1 af flyvehøjden (50 m højde = 50 m afstand)
  • Flyv aldrig udenfor synsvidde (VLOS)
  • Flyv ikke over mennesker eller forsamlinger af mennesker
  • Flyv ikke over offentlige veje, hvor hastighedsgrænsen er over 70 km/t
  • Du skal have lov til at flyve over folks private grund, hvis den er omkranset af hegn, hæk og mur
  • Hvis der ikke er hegn, hæk eller mur, må du ikke flyve tættere på bygninger end 2,5 meter
  • Hold 5 km afstand til offentligt godkendt flyveplads og 8 km afstand til millitære flyvestationer
  • Hold 2 km afstand til Lægehelikopternes landigngspladser (HEMS)
  • Flyv ikke nærmere end 1000 meter fra indsatssteder hvor politi eller beredskabsmyndigheder arbejder.
  • Fragt ikke farligt gods eller løse genstande.
  • Der kan gælde særlige regler afhængig af din dronetype og certifikat, så læs gerne mere under certifikater.

 

Her kan du læse mere om, hvordan du skal flyve i den åbne kategori som privat fjernpilot og professionel fjernpilot.

Vær opmærksom på, at flere droner ikke efterlever produktkravene, fordi de er produceret før ikrafttrædelsen af de nye droneregler. Hvis dronen ikke er påført et identifikationsklassemærke (C0, C1, C2, C3, C4, C5 eller C6), betegnes dronen som en "legacydrone". Langt de fleste legacydroner flyves iht. kravene for A3.

Den specifikke kategori dækker over flyvninger, hvor der er en forhøjet risiko for, at tredjemand kommer til skade, herunder blandt andet flyvninger, hvor droneføreren ikke kan se dronen, eller flyvninger hvor dronen bruges til transport.

Eksempler på specielle flyvninger kan være: 

  • Flyvning med droner med en vægt på over 25 kg
  • Flyvning med droner over personforsamlinger
  • Nedkastning af objekter fra droner
  • Flyvning med droner udenfor droneførerens synsvidde


Ovenstående skal ikke tages som en udtømmende liste for droneoperationer, som omfattes af den specifikke kategori, men blot illustrere at alle former for droneflyvning med forhøjet risiko er omfattet af denne kategori. Et eksempel på undtagelse hertil er, at hvis droneflyvningen omfatter passagerer eller udgør en meget høj risiko, vil operationen falde under den certificerede kategori.

Flyvning i den specifikke kategori kræver en operationel tilladelse, som udstedes af Trafikstyrelsen eller en fremsendelse af en erklæring om, at droneoperatøren følger et godkendt standardscenarie.

Læs, hvordan du får tilladelse til specielle flyvninger i den specifikke kategori her

Du kan læse mere om den specifikke kategori her

Den certificerede kategori dækker flyvninger, hvor risikoen er på niveau med bemandet flyvning. Kategorien omfatter blandet andet droner som fragter passagerer.

Forordning (EU) 2019/947 opstiller kun operative regler og procedurer for brugen af droner, som anvendes i den åbne og specifikke kategori. Regler for brugen af droner i den certificerede kategori er endnu ikke udarbejdet af EU.

 

Forordning (EU) 2019/947 opstiller kun operative regler og procedurer for brugen af droner, som anvendes i den åbne og specifikke kategori. Regler for brugen af droner i den certificerede kategori er endnu ikke udarbejdet af EU

Senest opdateret 07-05-2024